CRYOPRESERVATION OF DORMANT FRUIT TREE SHOOTS
Matěj Semerák, Alexandra Slámová
VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.,
Holovousy 129, 508 01
email: matej.semerak@vsuo.cz, ORCID: 0000-0003-0666-8143
VPO 30(2): 62–74, 2024
Accepted: 15. 9. 2024
Published: 11. 11. 2024
ABSTRAKT
V letech 2021–2024 byly provedeny kryoprezervační experimenty zaměřené na dormantní výhony jádrovin a peckovin. Klasický protokol zamrazení jednonodálních segmentů byl pozměněn směrem k segmentům vícenodálním. U jabloní a hrušní jsme zaznamenali nápadné rozdíly v ujímavosti oček různých (i týchž) odrůd v jednotlivých letech. Pro očka jabloní se v závislosti na odrůdě a sezóně osvědčilo vstupní vysušení na 40 i 30 % relativního obsahu vody, pro hrušně to bylo 40 i 35 % relativního obsahu vody v roce 2023 u odrůdy ‘Lucasova’. Z peckovin vykazovala prokazatelnou, byť procentuálně nízkou životaschopnost pouze rozmrazená očka slivoně ‘Stanley’. Sezónní výkyvy jsou zřejmě způsobeny extrémními teplotami během posledních zim. V roce 2025 budeme znát výsledky očkování z léta 2024. Průběh tohoto ročníku, kdy jsme se zaměřili na roli termínu odběru výhonů, však opět výrazně ovlivnilo mimořádně teplé počasí.
Klíčová slova: zamražení, dusík, jádroviny, peckoviny, segmenty, očkování
ABSTRACT
In 2021–2024, cryopreservation experiments focused on dormant shoots of pome and stone fruit trees were conducted. The classic freezing protocol, which uses single-nodal segments, was modified towards segments with several nods. In the case of apple and pear trees, we noticed striking variance in the viability among different (or even the same) varieties in different years. Depending on the variety and season, initial drying to 40 and 30% proved effective for apple buds. For pears, it was 40 and 35% in 2023 for ‘Lucasova’. Of the cryopreserved stone fruit trees, only the plum ‘Stanley’ showed demonstrable, albeit low viability of the buds. Seasonal fluctuations are likely to be caused by extreme temperatures during recent winters. In 2025, the results of the budding from the summer of 2024 will be known. However, the course of the experiment in this season, when we focused on the role of the shoot collection date, was again largely affected by the extraordinarily warm weather.
Keywords: freezing, nitrogen, pome fruit, stone fruit, segments, budding