VĚDECKÉ PRÁCE OVOCNÁŘSKÉ

Scientific Papers of Pomology

TOLERANCE SALINITY OVOCNÝCH DRUHŮ V IN VITRO PODMÍNKÁCH

SALINITY TOLERANCE OF FRUIT TREES IN IN VITRO CONDITIONS

Alexandra Slámová
VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o., Holovousy 129, 508 01
email: alexandra.slamova@vsuo.cz, ORCID: 0009-0007-5431-1102

VPO 30(2): 111–122, 2024 
Accepted: 20. 9. 2024
Published: 11. 11. 2024
 

ABSTRAKT
Zasolení půdy neboli salinita je celosvětovým problémem, který má vliv na zemědělskou produkci. Většina studií o salinitě je zaměřená na obiloviny a exotické druhy rostlin, zato existuje minimální množství literatury o jádrovinách a peckovinách. Byla sledována tolerance salinity vybraných druhů jádrovin, peckovin a drobného ovoce v podmínkách in vitro na různých koncentracích NaCl v multiplikačním médiu po dobu téměř 1 roku. Na rostlinách byl pozorován jejich habitus a spektrofotometricky změřen obsah rostlinných barviv. Ve většině případů se projevil pokles jejich koncentrace s rostoucím obsahem soli v porovnání s nulovou variantou (NaCl0 = 0 g/L NaCl). Nejvýraznější pokles nastal u peckovin v porovnání NaCl0 (průměrně 0,594 mg/g chlorofylů, a 0,074 mg/g karotenoidů) a maximální koncentrace NaCl5 (průměrně 0,142 mg/g chlorofylů a 0,033 karotenoidů). I u většiny jádrovin se koncentrace barviv s rostoucím zasolením snižovala. Průměrně činila 0,505 mg/g chlorofylů a 0,069 mg/g karotenoidů, v případě varianty NaCl5 klesla na 0,268 mg/g chlorofylů a 0,060 mg/g karotenoidů. Naopak u odrůdy ‘Erika’ se obsahy chlorofylů při koncentraci NaCl7,5 zvýšily a u karotenoidů se pohybovaly skokově. U drobného ovoce se snížily (NaCl0: 0,457 mg/g chlorofylů a 0,078 mg/g karotenoidů NaCl5; 0,266 mg/g chlorofylů a 0,058 mg/g karotenoidů). Výjimku tvořily ‘Trnavská’ moruše, zimolez ‘Zoluška’ a cicimek ‘Gagadzao’, u kterých došlo uִ koncentrace NaCl2,5 k nárůstu koncentrace barviv.

Klíčová slova: tolerance salinity, in vitro, chlorofyly, karotenoidy

ABSTRACT
Soil salinity or salinity is a worldwide problem that affects agricultural production. Most studies on salinity have focused on cereals and exotic crops, but there is a minimal amount of literature on pome and stone fruit trees. The salinity tolerance of selected pome, stone and small fruit trees was monitored under in vitro conditions at different concentrations of NaCl in multiplication medium for almost 1 year. The plants were observed for their habitus and the content of plant pigments was measured spectrophotometrically. In most cases, there was a decrease of plant pigments concentration with increasing salt content compared to the null variant (NaCL0 = 0 g/L NaCl). The most significant decrease occured in stone fruit trees in comparison of NaCl0 (on average 0.594 mg/g chlorophylls and 0.074 mg/g carotenoids) and the maximum concentration of NaCl5 (on average 0.142 mg/g chlorophylls and 0.033 carotenoids). The concentration of pigments also decreased with increasing salinity for most pome fruit trees. On average, it amounted 0.505 mg/g chlorophylls and 0.069 mg/g carotenoids, in the case of the NaCl5 it decreased to 0.0268 mg/g chlorophylls and 0.060 mg/g carotenoids. On the other hand, in ‘Erika’, the values of chlorophylls increased at concentration of NaCl7.5, and values of carotenoids fluctuated. Values decreased for small fruit trees (NaCl0: 0.457 mg/g chlorophylls and 0.078 mg/g carotenoids X NaCl5: 0.266 mg/g chlorophylls a 0.058 mg/g carotenoids). The exceptions were ‘Trnavská’ mulberry, honeysuckle ‘Zoluška’ and ziziphus ‘Gagadzao’, which showed an increase in the concentrations of pigments at the contration of NaCl2.5.

Keywords: salinity tolerance, in vitro, chlorophylls, carotenoids

https://doi.org/10.60702/17w7-a851